Újabb atomerőmű-blokkot állítanak le ideiglenesen Belgiumban
2018. szeptember 27. csütörtök - 11:00:25

tihange-e15379553583741.jpg
 
 Brüsszel – Újabb, a hétből immár a hatodik atomerőművi reaktort állítja le ideiglenesen Belgium októberben, az áramellátás biztosítása érdekében a szomszédos országokhoz fordul – jelentette a La Libre Belgique belga napilap szerdán.


A francia Engie nevű áramszolgáltató pénteken jelentette be, hogy az ősszel leállítja az ország keleti felében, Tihange mellett található atomerőművének 2-es reaktorát, és szeptember végén nem indítja újra a 3-as reaktorát a kiszolgáló épületek falán észlelt repedések miatt.
 
Marie Christine Marghem belga energiaügyi, környezetvédelmi és fenntartható fejlődésért felelős miniszter keddi tájékoztatása szerint a tihange-i erőmű 1-es reaktorát is leállítják október 20. és november 29. között karbantartás miatt, így ez az erőmű ebben az időszakban nem üzemel. Elmondta, mivel az észak-belgiumi, négy reaktorral rendelkező Doel mellett található erőműben csak a 3-as blokk fog üzemelni, ez nem lesz képes elegendő áramot termelni az ország ellátásához, ezért Belgium a szomszédos országokhoz fordul segítségért. Közölte, Németországgal hamarosan aláírja az elektromos áram importjáról szóló megállapodást Belgium, amelyet várhatóan újabbak követhetnek Hollandiával és Franciaországgal. A napilap információi szerint elképzelhető azonban, hogy novemberben az ország egészét érintő, tervezett áramkimaradások lesznek. Az áramszolgáltatás megszakítása tartományonként, településenként és kerületenként eltérő időpontokban, elsősorban az esti időszakban várható. A tihange-i erőmű 2-es blokkját október végén állítják le, a reaktor június elsején indulhat újra leghamarabb. A 3-as blokkot március végén állították le, és szeptember végén kellett volna újraindítani, de az észlelt hibák miatt ezt jövő májusra halasztották. A tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-as blokkot 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le. Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni. – MTI –
A Westinghouse készen áll arra, hogy SMR üzemanyagok gyártson az Egyesült Királyságban.
2016. január 13. szerda - 13:10:27

07 Január 2016 A Westinghouse ma bejelentette, hogy a Springfield-i nukleáris üzemanyag gyártó üzeme az Egyesült királyságban „elérte a szükséges feltételeket”, hogy üzemanyag kazettákat gyártson SMR (Kis Moduláris Reaktor)-ok számára. Előző évben a vállat partnerséget javasolt a brit királyság kormányának az SMR technológia bevezetéséről.

forrás
USA helyesli az Iránból, Oroszországba történő urán szállítását.
2016. január 13. szerda - 13:02:24

Amerikai külügyminiszter John Kerry a tegnapi több mint 11 tonna alacsony dúsítású urán alapanyagok Iránból, Oroszországba történő szállítását úgy jellemezte, hogy  „az egyik legjelentősebb lépése” a közel keleti országnak, melyet afelé tett, hogy teljesítse kötelezettségvállalását a világhatalmak vezetőivel aláírt nukleáris szerződés alapján.
A Loviisa-beli folyékony hulladékkezelő létesítmény megkezdte működését.
2016. február 24. szerda - 13:56:34


2016. február 16

A finn atom-szabályozás a Fortumnak engedélyt adott, hogy megkezdhesse teljes működését folyékony radioaktív hulladékok megszilárdulásával foglalkozó létesítmény a Loviisa-i atomerőműben. A hulladékkezelő létesítmény üzembe helyezése 2006-ban kezdődött.
Finnország Sugárzás és a Nukleáris Biztonsági Hatósága (röv. STUK) múlt hónapban befejezte a biztonsági értékelését a létesítménnyel kapcsolatban, és Február 15.-én a Fortumnak engedélyt adott a működés megkezdésére.

A megszilárdítási folyamat – amely a hulladék cementbe való megerősített végleges elhelyezését jelenti -  nagy mértékben automatizált és a folyamat vezérlése a létesítményen belüli vezénylőből történik. A megszilárdító létesítmény építése 2004-ben kezdődött.
A STUK közölte, hogy felügyelte a tervezési, építési és üzembe helyezési munkálatait a létesítménynek. A megszilárdítás arra lett kitalálva, hogy fel tudják dolgozni az alacsony és közepes aktivitású folyékony hulladékot, ami a Loviisa erőmű 2. blokkjának üzemeltetése és a leszerelése közben keletkezett. Ez a hulladék elsősorban az ioncserélő gyantákból áll amit a víz tisztításához használnak fel, valamint az elpárologtató koncentrátum tartályok alján található iszapból. Körülbelül 900 m3 radioaktív közepes aktivitású ioncserélő gyanta és a elpárologtató koncentrátum halmozódott fel megszilárdításra a Loviisa erőmű területén az üzemeltetés során.
Thomas Buddas a loviisai erőmű igazgatóhelyettese azt mondta: „Az erőmű megszilárdítási üzeme egy kísérleti próba, a tervezése és sikeres kivitelezése az eredménye annak a hosszú távú fejlesztési erőfeszítéseknek amelyet a Fortum saját szakértői személyzete vitt véghez. Az üzem átadási fázisa 2006-ban kezdődött, a tesztelési időszak alatt fejlesztették a megszilárdítási folyamatokat és a gyártási folyamatokat a konténerek végleges ártalmatlanítási eljárására, valamint még a gyanta szállító rendszerek is fejlesztésre kerültek”

forrás
Az IAEA áttekinti japán nukleáris szabályozási rendszerét.
2016. január 13. szerda - 13:05:20

11 Január 2016

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ma megkezdte a fő felülvizsgálati feladatát Japánban, hogy felmérje a nukleáris szabályozási kereteket és sugárbiztonságot.

forrás
Oldal:  1 2 3
Kópis és Társa Kft - 1992-2018
Az oldalon elérhető információk, dokumentumok csakis a Kópis és Társa Kft engedélyével használhatóak.