Hír: A Loviisa-beli folyékony hulladékkezelő létesítmény megkezdte működését.
(Kategória: Egyéb)
Küldte: miholicsg
2016. február 24. szerda - 13:56:342016. február 16

A finn atom-szabályozás a Fortumnak engedélyt adott, hogy megkezdhesse teljes működését folyékony radioaktív hulladékok megszilárdulásával foglalkozó létesítmény a Loviisa-i atomerőműben. A hulladékkezelő létesítmény üzembe helyezése 2006-ban kezdődött.
Finnország Sugárzás és a Nukleáris Biztonsági Hatósága (röv. STUK) múlt hónapban befejezte a biztonsági értékelését a létesítménnyel kapcsolatban, és Február 15.-én a Fortumnak engedélyt adott a működés megkezdésére.A megszilárdítási folyamat – amely a hulladék cementbe való megerősített végleges elhelyezését jelenti -  nagy mértékben automatizált és a folyamat vezérlése a létesítményen belüli vezénylőből történik. A megszilárdító létesítmény építése 2004-ben kezdődött.
A STUK közölte, hogy felügyelte a tervezési, építési és üzembe helyezési munkálatait a létesítménynek. A megszilárdítás arra lett kitalálva, hogy fel tudják dolgozni az alacsony és közepes aktivitású folyékony hulladékot, ami a Loviisa erőmű 2. blokkjának üzemeltetése és a leszerelése közben keletkezett. Ez a hulladék elsősorban az ioncserélő gyantákból áll amit a víz tisztításához használnak fel, valamint az elpárologtató koncentrátum tartályok alján található iszapból. Körülbelül 900 m3 radioaktív közepes aktivitású ioncserélő gyanta és a elpárologtató koncentrátum halmozódott fel megszilárdításra a Loviisa erőmű területén az üzemeltetés során.
Thomas Buddas a loviisai erőmű igazgatóhelyettese azt mondta: „Az erőmű megszilárdítási üzeme egy kísérleti próba, a tervezése és sikeres kivitelezése az eredménye annak a hosszú távú fejlesztési erőfeszítéseknek amelyet a Fortum saját szakértői személyzete vitt véghez. Az üzem átadási fázisa 2006-ban kezdődött, a tesztelési időszak alatt fejlesztették a megszilárdítási folyamatokat és a gyártási folyamatokat a konténerek végleges ártalmatlanítási eljárására, valamint még a gyanta szállító rendszerek is fejlesztésre kerültek”

forrásEzen hír származási helye: Kópis és Társa Kft
( https://www.kopiskft.hu/news.php?extend.32 )